Water en contactlenzen?

Een no-go!

Misschien wist je het al of wellicht gaat er vanaf nu een wereld voor je open: lenzen in combinatie met kraanwater is een absolute no-go. Ieder contact tussen lenzen en kraanwater dient te worden voorkomen en daarom is het belangrijk om je lenzendoosje uitsluitend met daarvoor bestemde vloeistof te wassen. Waarom? Dat lees je in dit blog van Marlie.

Wie zijn of haar contactlenzen ook wel eens met kraanwater reinigt moet zich ervan bewust zijn dat de ernstige aandoening acanthamoeba keratitis op de loer ligt. Acanthamoeba keratitis is een zeldzame oogaandoening die kan ontstaan doordat amoeben van het acanthamoeba-geslacht zich in het hoornvlies van het oog nestelen. Dit microscopische organisme dat niet met het blote oog waar te nemen is komt veel voor in de bodem en in meren. Om te onderzoeken of water hiermee besmet is, is daarom ook niet vast te stellen zonder uitgebreide laboratoriumanalyse. Zeker is wel dat iedereen onder de douche of tijdens het trekken van wat baantjes in een zwembad diverse malen aan dit organisme wordt blootgesteld.

De beste manier om een infectie met acanthamoeba keratitis te voorkomen is dus door contactlenzen te reinigen met lenzenvloeistof en niet met water. Bovendien geldt: er mag geen water in de houder of met de lens mee in het oog komen.

Douchen met contactlenzen

Het is beter om niet te douchen terwijl je je contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater kan, zoals hierboven al beschreven, vol zitten met niet zo’n vriendelijke organismen.

Je lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten. Douchewater kan de zachte contactlens van vorm doen veranderen waardoor de pasvorm van de lens gaat vervormen.
Een juiste pasvorm zorgt ervoor dat de contactlens goed op je ogen aansluit en zodra dit niet meer het geval is bestaat de kans dat er zich bacteriën ophopen tussen de lens en het oog. Dit zou mogelijk infectiegevaar kunnen opleveren.  

Mag ik zwemmen met contactlenzen in?

Ook zwemmen met contactlenzen kun je beter niet doen vanwege de hierboven genoemde redenen. Water maakt van je zachte contactlens een soort spons die bacteriën en andere gevaarlijke stoffen opneemt, waarmee je oog in contact blijft totdat je de lens uitneemt. Zo neemt de kans op een infectie van het oog dus alleen maar toe. Bovendien zorgt chloorwater ervoor dat lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten wat het uitnemen moeilijk maakt en kan leiden voor rode ogen. Dit effect kun je overigens ook ervaren als je gaat douchen met lenzen.

Mocht je toch de overweging maken om lenzen te willen dragen tijdens het zwemmen of het uitoefenen van een watersport? Sluit dan de kans op infectie grotendeels uit door daglenzen te dragen.

Mocht je hier vragen over hebben of wil je weten of daglenzen voor jou beschikbaar zijn? Raadpleeg dan een van onze contactlens specialisten.

Marlie Jans

Camps optiek

Terug naar de blog

Marlie | Camps Optiek Venray

Vestigingen

Boxmeer

Steenstraat 120
5831 JJ Boxmeer

(0485) 57 18 12

+ Meer informatie

Horst

Sint Lambertusplein 2
5961 EW Horst

(077) 82 00 262

+ Meer informatie

Venray

Grotestraat 48
5801 BH Venray

(0478) 58 24 09

+ Meer informatie