50% van de wereldbevolking is in 2050 bijziend

En 10% van de wereldbevolking slechtziend

 

Experts voorspellen dat in 2050 maar liefst 50% van de wereldbevolking bijziend zal zijn, ook wel myopie genoemd. En maar liefst 10% van de wereld slechtziend! Dat zijn stevige, zware cijfers, waardoor je met recht kunt spreken van een heuse epidemie. Maar waar komt deze epidemie vandaan? En hoe kunnen we dit voorkomen? Kunnen we dit überhaupt voorkomen? 

Het lijkt voor de hand te liggen om beter om te gaan met de ogen van onze jongste jeugd. De jonge bijzienden van nu, zijn de slechtzienden van morgen. Logisch natuurlijk. Maar waar kunnen we allemaal aan denken om onze jeugd te helpen?

‘De jonge bijzienden van nu, zijn de slechtzienden van morgen.’

De oorzaak: schermen, schermen en nog eens schermen

Laten we beginnen bij het begin: de oorzaak. Want hoe kan het dat de ogen van mensen achteruit hollen? De allerbelangrijkste oorzaak: de lifestyle van mensen. In de afgelopen 40 jaar zijn ‘schermen’ als nooit tevoren geïntegreerd in ons leven. Of het nu gaat om een telefoon, een televisie, een computer of een tablet: bakken met kunstlicht veroveren ons zichtveld. Ook langer dan 30 minuten lezen op een afstand van +/- 30 cm speelt hier een rol in. Dit is dé belangrijkste reden waarom de gezondheid van de ogen van jou en je kinderen achteruit holt. UV licht - dus buiten spelen is goed voor de ogen.

De oplossingen

Wij houden niet van doemdenken, maar denken graag in oplossingen. Gelukkig zijn die er in dit geval ook, grofweg onder te verdelen in drie categorieën. Let wel: de ene oplossing hoeft de andere niet uit te sluiten. 

1. Verbeteren van je lifestyle

De allerbelangrijkste en eerste oplossing: ga met je kinderen in gesprek en praat over hun lifestyle. Schets de gevaren van teveel schermtijd en werk toe naar concrete leefregels. Denk bijvoorbeeld aan de regel: maximaal 20 minuten nabij kijken, afgewisseld met minimaal 20 seconde in de verte kijken. Of een maximum aantal minuten per dag schermtijd. Daarbij aangetekend: ik heb zelf een zoontje en zie hem veel liever buiten spelen dan binnen achter de tablet. We willen toch, allemaal dat onze kinderen meer buiten spelen?

“De allerbelangrijkste en eerste oplossing: ga met je kinderen in gesprek en praat over hun lifestyle.”

2. Optische interventie

Optische interventie wil zeggen dat we de toename van bijziendheid zo veel mogelijk afremmen door middel van speciaal ontwikkelde contactlenzen. We streven hierbij naar een remming van maar liefst 50%! Dit type lenzen is speciaal ontwikkeld voor myopiemanagement en kan alleen worden aangemeten door een zogenaamde myopie management expert. Vanzelfsprekend beheersen we dit bij Camps Optiek.

3. Farmaceutische interventie

De meest effectieve manier om myopie af te remmen - met iets meer dan 50% kans op het remmen van de sterkte - is farmaceutische interventie. Bij deze oplossing is het de bedoeling dat je je zoon of dochter iedere dag gaat druppelen met bijvoorbeeld Atropine. Helaas met de nodige bijwerkingen, afhankelijk van de doseringen. Daarbij aangetekend: het is nog steeds niet bekend wat de bijwerkingen zijn op de lange termijn na jarenlang druppelen. Daarbij vergt het ook veel inspanning en moeite om je kind iedere dag te gaan druppelen.

“Het is nog steeds niet bekend wat de bijwerkingen zijn op de lange termijn na jarenlang druppelen”

Zoals u kunt lezen kunnen wij u helpen en begeleiden bij oplossing 1 en 2. Het verbeteren van lifestyle van je kinderen gecombineerd met optische interventie. Wij vinden dat iedereen het beste zicht verdient. De wereld is schitterend en mag gezien worden. Nee, móet gezien worden. Vermoed je dat jouw kind bijziend is? Of wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens helemaal vrijblijvend contact met ons op.

Edwin Lenssen,

Eigenaar Camps Optiek

Terug naar de blog

Edwin Lenssen | Camps Optiek

Vestigingen

Boxmeer

Steenstraat 120
5831 JJ Boxmeer

(0485) 57 18 12

+ Meer informatie

Horst

Sint Lambertusplein 2
5961 EW Horst

(077) 82 00 262

+ Meer informatie

Venray

Grotestraat 48
5801 BH Venray

(0478) 58 24 09

+ Meer informatie